Wielu z naszych rodaków w Wigilię Bożego Narodzenia obok niezastąpionej zupy grzybowej serwuje również barszczyk czerwony. Jego smak zależy od upodobań domowników oraz oczywiście od umiejętności kulinarnych pani domu. Tradycyjny barszcz przygotowuje się na wywarze z warzyw, który najpierw kilkanaście minut gotujemy. Później do tegoż wywaru należy dodać obrane i pokrojone w cząstki buraczki. Aby zupa miała piękny, głęboko czerwony kolor należy ją zaprawić cytryną. Również oferowane w sklepach koncentraty barszczowe typu krakus doskonale wydobywają koloryt czerwonego barszczu. Tajemnicą zupy jest również dodany do niej czosnek w ilości zależnej od gustów domowników. Barszczyk musi być klarowny, lekko pieprzny o wyraźnej nucie buraczków. Serwować go możemy z uszkami, czy drobnymi pierożkami. Oczywiście w wydaniu wigilijnym są one bezmięsne. Nadzieniem mogą być grzyby, ewentualnie kapusta. Opcjonalnie barszczyk czerwony podawać można również z pasztecikami. Robi się je z ciasta francuskiego, nadziewa również grzybami i kapustą, oraz serwuje w delikatnej panierce.

chainsaw.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here