W powszechnej świadomości pojecie kuchni rosyjskiej kojarzy się jednoznacznie z takimi potrawami jak barszcz ukraiński, pierogi czy też dania składające się z bazy – ziemniaków i warzywnych dodatków. Taki pogląd mają nie tylko zagraniczni turyści, zwiedzający Rosję, ale też zdecydowana większość samych Rosjan. Tymczasem okazuje się, że ziemniaki czy też pierogi to nie jest ta dawna, tradycyjna kuchnia rosyjska, obecna jeszcze za czasów carów. Bo przecież ziemniaki w Rosji uprawia się dopiero od II połowy XIX wieku, a barszcz – jak sama nazwa wskazuje – jest ukraiński. Kłopot w tym, że przez okres rewolucji i rządów komunistycznych prawie wszyscy zapomnieli, jaka jest ta prawdziwa rosyjska kuchnia. Obecnie restauratorzy i specjaliści od kuchni jeżdżą po kraju, wertują stare książki kucharskie, aby odtworzyć tą oryginalną kuchnię. Główne składniki posiłków, spożywanych w dawnej Rosji carskiej, były oparte na różnego rodzaju zbożach, ponadto królowały tam suszone grzyby, marynaty, kiszonki oraz miód – czyli wszystko co, co udało się zebrać z pola i przechować przez dłuższe okresy czasu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here