Kuchnie świata w naszej diecie

Zmiana sposobu żywienia może przynieść nam wiele korzyści, zwłaszcza kiedy planujemy zmienić swoją dietę na dobre. Nasz talerz nie musi być nudny, wielu osobom dieta kojarzy się jedynie z samymi wyrzeczeniami i jedzeniem jarmużu i jogurtu naturalnego. Czasami na samą myśl o diecie marzymy o soczystym steku z frytkami. Jedzeniem można się bawić, zestawiać je, łączyć składniki, które nie koniecznie do siebie pasują. Smakowanie różnych produktów jest bardzo przyjemnym zajęciem, doceniamy to głównie kiedy podróżujemy po świecie i chcemy próbować lokalnych przysmaków. Warto zwrócić uwagę na kuchnię śródziemnomorską, która obfituje w zdrowe tłuszcze, oliwa z oliwek, ryby morskie i owoce morza są bardzo zdrowymi smakołykami, zwłaszcza gdy jemy je regularnie. Wiele osób właśnie wtedy poznaje, że zdrowa kuchnia może być też pyszna i nie wiąże się z ciągłym jedzeniem owsianki i sałaty. Duża różnorodność w sklepach powoduje, że możemy bez końca zestawiać ze sobą produkty i szukać swoich przysmaków. Warto też poszukać informacji o kuchni orientalnej, stosowane tam przyprawy są bardzo zdrowe dla naszego organizmu, curry to królowa przypraw. Zawiera w sobie najzdrowsze przyprawy świata, kurkuma oraz cynamon, pieprz czarny oraz kolendra działają jako przeciw utleniacze. Kuchnia chińska słynie też z warzyw juliennych. Warzywa julienne krojone są w sposób odmiany od zwykłej obróbki. Ostrym nożem lub za pomocą specjalnej tarki do warzyw kroimy paski, które następne gotujemy, smażymy lub pieczemy, możemy też jeść je na surowo.

Najmniejszą inspirację powinniśmy brać z kuchni ameryki północnej, Stany Zjednoczone słynną raczej z dużych porcji, tłustego jedzenia oraz nazbyt wielkiej podaży cukrów prostych. Nic więc dziwnego w tym, że specjaliści do spraw żywienia w tamtym miejscu alarmują. Co roku wzrasta poziom otyłości wśród dzieci, warto jeszcze zwrócić uwagę na to, że w Stanach Zjednoczonych jest bardzo dużo osób, które zmagają się z problemami psychicznymi, mają depresję oraz nerwice. Naukowcy uważają, że to co jemy wpływa na nasze zachowanie oraz samopoczucie. Niewłaściwa dieta, która uboga jest w składniki mineralne, witaminy oraz tłuszcze nienasycone sprawia, że z dnia na dzień tracimy energię i nie mamy siły na wykonywanie prostych codzienności. Czasami wystarczy zmienić dietę i stajemy się nowymi osobami, które pełne są energii i dobrego humoru. Kiedy zmagamy się z kiepskim nastrojem musimy w pierwszej kolejności przeanalizować to czym się żywimy. Przyczynami złego nastroju i braku energii może być niewłaściwa podaż kwasów omega oraz witaminy D. Do tego bardzo ważne są sole mineralne takie jak: jod, selen oraz magnez. Niewłaściwa podaż tych składników może powodować nerwice, depresje oraz ogólne złe samopoczucie i problemy ze snem. Magnez dobrze jest przyjmować wraz z witaminami z grupy B, w ten sposób zwiększamy jego przyswajalność. Dobrze, aby ten pierwiastek dostarczany był w formie organicznej. Do takich form należy cytrynian magnezu, jabłczan lub mleczan magnezu.

miss-fit.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGotowanie fasoli.
Następny artykułPrzyczyny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here