Najważniejsze zasady przy diecie dla osób z Hashimoto

Hashimoto to choroba inaczej nazywana przewlekłym limfocytarnym zapaleniem tarczycy. Za rozwój tej dolegliwości o podłożu autoimmunizacyjnym leżą zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Kluczową rolę w leczeniu choroby Hashimoto odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta. Jak powinien wyglądać optymalny jadłospis w tym przypadku?

Zasady diety przy Hashimoto

Dieta dla osób z Hashimoto dopasowywana jest indywidualnie do potrzeb pacjenta, z uwzględnieniem jego wieku, płci, stanu zdrowia, stylu życia oraz ewentualnych nietolerancji pokarmowych. Zakłada ona spożywanie 4 —5 niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasowych. Zadbać należy tutaj o prawidłowe nawodnienie organizmu. Każdego dnia wypijać należy minimum 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej. Niezbędne będzie również ograniczenie do minimum lub całkowite wyeliminowanie alkoholu z diety.

Produkty wskazane przy Hashimoto

Jakiego rodzaju produkty spożywcze znajdować powinny się w codziennej diecie osoby cierpiącej na Hashimoto? Warto zadbać o obecność olejów roślinnych bogatych w kwasy tłuszczowe omega — 3 oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Zalicza się do nich między innymi oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz olej kokosowy. Ważnym elementem diety dla osób z Hashimoto są warzywa, które to stanowią źródło witamin oraz minerałów, hamując stan zapalny. Szczególną uwagę zwrócić należy jednak na warzywa zawierające goitrogeny. Do kategorii tej zalicza się między innymi kapustę, kalafiora, brokuła, kalarepę, szpinak, jarmuż oraz rzepę. Zaleca się spożywanie ich wyłącznie w formie ugotowanej — w postaci surowej hamują one wykorzystywanie jodu przez tarczycę. Osoby chorujące na Hashimoto raz w tygodniu powinny jeść tłuste ryby morskie. Dobrym urozmaiceniem ich diety będą różnego rodzaju orzechy oraz nasiona.

Cenne składniki odżywcze

Pacjenci cierpiący na Hashimoto, w swojej diecie uwzględnić powinni produkty bogate w jod. To mikroelement, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Głównymi jego źródłami są: sól kuchenna i ryby morskie, jak halibut, dorsz, mintaj czy tuńczyk.

Równie dużą rolę odgrywać będzie tutaj selen, który w dużych ilościach obecny jest w tarczycy. Wykazuje on właściwości plejotropowe, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Selen znaleźć można między innymi w rybach i skorupiakach, jajkach, mleku i przetworach mlecznych oraz orzechach brazylijskich.

Dieta dla osób z Hashimoto zawierać powinna także witaminę D. Odgrywa ona znaczącą rolę w profilaktyce chorób autoimmunizacyjnych i ich leczeniu. Co więcej, witamina D pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy. Dobrymi jej źródłami są: świeży łosoś, sardynki oraz olej z wątroby dorsza.

Coraz większa liczba działających na polskim rynku firm specjalizujących się w cateringu dietetycznym ma w swojej ofercie diety dedykowane osobom chorującym na Hashimoto. Dostępne możliwości porównać można wchodząc na stronę: https://dietly.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here