Ogórki są bardzo smacznymi warzywami chyba pod każdą postacią. Szczególnie doceniany jest smak kiszonej wersji ogórków. Bardzo chętnie takie ogóreczki wykorzystujemy do zupy ogórkowej, którą doprawiamy wywarem mięsnym, marchewką, ziemniakami i ziołami takimi jak koperek czy pietruszka. Ogórki doskonale nadają się na sałatki, w naturalnym wydaniu bądź ukiszonym. Bardzo smaczna jest sałatka grecka z fetą, oliwkami i mieszanymi gatunkami ogórka, świeżego i kiszonego. Niektórzy kochają ogórki nie tylko w tych standardowych wydaniach, bardzo smaczne są także w zalewie octowej. Konserwowe ogórki, czyli korniszony mogą być podawane w różnych przepisach. Bardzo smaczne są ogórki marynowane w zalewie z musztardą, ketchupem, czy przyprawą curry. Ogórki wspaniale smakują jako przystawka czy dodatek do obiadu, ale także jako mała przekąska przed obiadem. Ogórki doskonale komponują się z innymi warzywami takimi jak marchewka, ziemniaki, por, seler, pietruszka. Wspaniale mieszają się w sałatkach, nadając im wyrazisty smak.

shafiarka.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here