Omlet na słodko.

Codziennie te same śniadania – kanapki, jajecznica, czy tosty – powoli się już nudzą. A na inne dania pomysłów brak. Ale wystarczy chwilkę pomyśleć, bo przecież można przygotować coś zupełnie innego, coś, co zasmakuje nie tylko nam, ale też naszym domownikom. Takim daniem są omlety, ale w innej formie. Jak zrobić omlet na słodko, aby był mega puszysty i był częstym gościem na śniadaniowym stole?

To bardzo proste do zrobienia, jeśli nie jesteśmy mistrzami w kuchni i nigdy nie robiliśmy takich rzeczy, jak omlet bo zwyczajnie się baliśmy, że nie damy rady tego zrobić i że na pewno się nie uda, to musimy zmienić ten tok myślenia, bo omlet jest jeszcze łatwiejszy do zrobienia, niż jajecznica. Co potrzebujemy do przygotowania omleta? Oczywiście oprócz chęci również to, co powinno być w przypadku takiej potrawy, ale w wersji słonej, czyli jajka, mleko, mąka, masło, które posłuży nam do smażenia, a także cukier, oraz cukier waniliowy, a pozostałe składniki, czy może dodatki to już jest w gestii każdego z nas. Można do takiego omleta dodać dżem o smaku, jakim lubimy, roztopioną czekoladę, serek waniliowy, czy świeże owoce. Ale od początku – należy zacząć od rozdzielenia jajek, do żółtek dodać cukier wraz z cukrem waniliowym, mlekiem, oraz mąką (jeżeli mamy przesiewarkę, to użyjmy ją, dzięki temu omlet będzie puszysty i miękki), i mieszamy wszystko, najlepiej za pomocą trzepaczki. Ciasto powinno być dość gęste. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę, dodając przedtem odrobinę soli, dzięki czemu szybciej się ubije. I wystarczy, że do masy z żółtkami dodamy ubitą pianę z białek, ale róbmy to bardzo delikatnie i powoli. Na patelnię włóżmy trochę masła i kiedy się rozpuści, wlejmy masę. Smażmy na małym ogniu. Po chwili należy omlet przewrócić i smażyć jeszcze krótką chwilę. Po wyjęciu z patelni można udekorować i dać dodatki, na które mamy ochotę. Prawda, że proste?

Kto raz spróbował zrobić i zjeść omlet na słodko, ten będzie go robił bardzo często, bo to pyszne danie na śniadanie.

stazmalzenski.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here