Wszystkie frytownice, niezależnie od rodzaju (elektryczne, gazowe, ciśnieniowe itp.) łączą pewne wspólne cechy w ich budowie. Najważniejszą, najbardziej istotną częścią wszystkich frytownic jest komora, w której zamontowane są urządzenia grzewcze – inne, w zależności od posiadanego typu urządzenia. W wersjach gazowych, rurki grzewcze znajdują się tuż pod pojemnikiem na olej, na jego bocznych ścianach, bądź są zanurzone bezpośrednio w oleju. System grzejny we frytkownicach elektrycznych tworzą grzałki rurowe, rozmieszczone w ten sposób, aby równomiernie ogrzewać całą powierzchnie komory ze znajdującym się tam olejem. Z reguły zamieszczone są one pod koszem smażalniczym, wewnątrz zbiornika z tłuszczem. Komory na tłuszcz w większości frytownic gastronomicznych używanych w dużych lokalach, charakteryzują się dużą pojemnością – najczęściej jest to około 15-20 litrów, co pozwala na przygotowywanie dużej ilości dań w krótkim czasie. Niezależnie od typu, wszelkiego rodzaju frytownice muszą charakteryzować się odpowiednim umiejscowieniem urządzeń grzewczych aby zapewnić równomierne podgrzewanie się potraw. Bardzo ważna jest też duża moc tego typu urządzeń, przez co znajdujące się we wnętrzu frytownic dania ulegają smażeniu wewnątrz oleju, a nie ‚gotowaniu’ się w rozgrzanym tłuszczu.

e-chlopak.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here