Zastanawiasz się, który rodzaj pieczywa jest najzdrowszy? Podpowiadamy, jak wybrać smaczny i bogaty w wartościowe składniki chleb. Poznaj szczegółowe informacje i ciesz się doskonałym samopoczuciem na co dzień.
Chleb ciemny czy jasny?
Zazwyczaj ciemne pieczywo jest dużo bardziej wartościowe od jasnego. Jednak zdarza się, że producenci podczas wyrobu dodają barwnik, przez co chleb jedynie wydaje się zdrowszy. Może być to karmel, który zwiększa kaloryczność oraz ilość cukru w produkcie. W takim przypadku na pewno nie będzie to dobry wybór. Aby więc dokonać udanego zakupu, czytaj składy i wybieraj produkty ze sprawdzonych piekarni.
Wysoką wartością odżywczą charakteryzuje się chleb ciemny z mąki pszennej, żytnej lub mieszanej. Jeszcze lepiej, gdy wybierzesz pieczywo razowe, co oznacza, że mąka była mielona jednokrotnie. Takie produkt zawiera otręby i zazwyczaj wypiekany jest na zakwasie.
Natomiast chleb jasny najczęściej jest miękki i smaczny. Jednak zawiera mniej witamin i innych cennych składników odżywczych. Ponadto ma dosyć dużo kalorii i nie jest zalecany przy redukcji tkanki tłuszczowej.
Czy warto kupić pieczywo na zakwasie?
Wypiekanie chleba polega na fermentacji mieszanki mąki z wodą. W taki sposób hodowane są bakterie, które funkcjonują w podobny sposób jak drożdże. Dzięki temu produkt ma zbitą strukturę oraz dłuższy okres przydatności do spożycia. Podczas wypieku najczęściej wykorzystuje się mąkę żytnią lub pszenną. Warto podkreślić, że chleb ciemny https://dietly.pl/blog/dlaczego-ciemny-chleb-jest-lepszy-od-jasnego na zakwasie ma wiele wartościowych składników odżywczych.
Bardzo dużą popularnością cieszy się również pieczywo przygotowywane z dodatkiem drożdży. Najczęściej wypiekane jest z mąki pszennej bądź pszennej pełnoziarnistej. W tym przypadku podstawowy proces stanowi fermentacja alkoholowa drożdży. Dzięki temu produkcja trwa dużo krócej. Nie dziwi więc, że taki chleb codziennie gości na sklepowych półkach. Czy warto go spożywać? Otóż drożdże mają wiele witamin z grupy B. Ponadto zawierają potas, żelazo fosfor i cynk.
Rodzaje mąki
Dziś bez problemu kupisz pieczywo z różnego rodzaju mąk. Do wypieku tradycyjnych kajzerek wykorzystuje się mąkę pszenną, dzięki czemu bułki są tak smaczne. Jednak nie zawierają wiele prozdrowotnego błonnika.
Jednym z najzdrowszych wypieków jest chleb orkiszowy. Orkisz to rodzaj pszenicy o bardzo wysokiej zawartości błonnika. Ponadto w składzie kryje się wiele witamin i składników mineralnych. Za bardzo wartościowe uznaje się również pieczywo żytnie, które ma niski indeks glikemiczny. To dobra wiadomość dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
Na tym jednak nie koniec, gdyż w dobrych sklepach z powodzeniem znajdziesz chleby wieloziarniste z zawartością bardzo zdrowych nasion i pestek. Ponadto do mąki pszennej niekiedy dodaje się mąkę jaglaną, gryczaną czy kukurydzianą. W ten sposób producenci naturalnie wzbogacają smak pieczywa, a jednocześnie czynią je zdrowszym. Dzisiaj wybór jest tak bogaty, że bez trudu znajdziesz zdrowy i smaczny chleb dla siebie.