Kuchnia orientalna stanowi cieszący się coraz większą popularnością fenomen z dziedziny nowych tradycji kulinarnych na terenie naszej pięknej ojczyzny. Nie ma w tym nic dziwnego, iż spragniony jakichś nowości oraz pewnych chociażby niewielkich odmian w obliczu spożywania z nadmierną częstotliwością tego samego kotleta schabowego oraz rosołu w każdą niedzielą decydują się na daleko idące zmiany.Kuchnia orientalna jest żywą ilustracją tego, do czego narastająca z braku stosowania odmian i przemian oraz ogólnie pojmowanych zmian w życiu codziennym i postęp wszechogarniającej rutyny mogą doprowadzić. Nie jest bowiem tajemnicą, iż w ciągu licznych wieków rodzime tradycje kulinarne nie podległy żadnym znacznym zmianom, a przynajmniej nie pojawiły się żadne nowe przyprawy ani potrawy od czasów przynajmniej królowej Bony! Z tej to przyczyny narodził się ogromny i niepohamowany wręcz głód nowiutkich i nieznanych lub mało znanych u nas przypraw u bardzo dużej ilości szarych zjadaczy jasnego chleba oraz korniszonów i kapusty kiszonej czy też sernika z rodzynkami. Tutaj do akcji wkroczyła niespodziewanie bardzo odległa nam przecież Kuchnia orientalna. Nie mająca nic wspólnego ze znanymi nad dotychczas doskonale potrawami i cechująca się bardzo charakterystycznym, specyficznym i stosunkowo apetycznym charakterem Kuchnia orientalna od razu zyskała ogromną sympatię licznych gospodyń domowych oraz domorosłych kucharzy, a także wszystkich lubujących się w spędzaniu czasu na szeroko pojmowanym pichceniu.