Zdrowe jedzenie w ciąży

Ciąża to szczególny okres. Wiele rzeczy ulega zmianie, a zmiany zachodzą nie tylko w naszym organizmie. Przeobrażeniu ulegają również nasze preferencje smakowe. Nie zawsze jednak możemy sobie pozwolić na wszystko, na co mamy ochotę. Niektóre pokarmy wręcz są zabronione w tak odmiennym stanie, ponieważ mogą zaszkodzić naszemu dziecku. Ale są i takie, które koniecznie powinniśmy spożywać.

A więc co jeść w ciąży?

1. Wołowina. Jest bogatym źródłem żelaza. Wybierajmy jednak tylko te najchudsze kawałki.
2. Fasola. Kolejne źródło żelaza. Jednak, aby uniknąć wzdęć należy namoczyć fasolę na kilka godzin przed ugotowaniem.
3. Kurczak. Mięso z kurczaka warto spożywać ze względu na białko, które zawiera.
4. Łosoś, ze względu na wapń powinien być spożywany przynajmniej raz w tygodniu.
5. Jaja. Zapewnią nam również białko i żelazo – tak potrzebne w ciąży.
6. Banany. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych.
7. Brązowy ryż i inne produkty pełnoziarniste.
8. Szparagi. Bardzo ważny składnik diety ze względu na kwas foliowy.

Ogólnie dieta kobiet w ciąży powinna być bardzo bogata i różnorodna.
Należy tylko mieć na uwadze, że nie wolno nam jeść produktów surowych. Należą do nich: ryby ¬– tak popularny łosoś surowy lub wędzony, sushi, niedogotowane jajka, kawior, surowe mięso, np. tatar. Tego rodzaju produkty mogą być zarażone salmonellą lub innymi bakteriami. Należy trzymać się również z daleka od serów pleśniowych, gdyż mogą zawierać bakterię: listerię, która jest niebezpieczna szczególnie dla płodu.

guzikcidotego.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here