Każdy kraj posiada swój unikalny zbiór rozmaitych przepisów kulinarnych, który charakterystyczny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem nasz kraj nie pozostaje od innych gorszy i poszczycić się może niewątpliwie ciekawą tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz większe uznanie także za granicą, o czym świadczyć mogą chociażby sukcesy wielu polskich restauracji w zachodniej Europie oraz Stanach Zjednoczonych. Warto zatem przy tej okazji powiedzieć kilka słów na temat najpopularniejszych polskich potraw i jednocześnie wskazać te, które osoby spoza naszego kraju potrafią zaskoczyć. Wśród potraw, które na brak zainteresowania z całą pewnością nie mogą narzekać, wymienić należy w pierwszej kolejności pierogi – zarówno te wytrawne, jak i przygotowywane na słodko, z nadzieniem owocowym. Wielu obcokrajowców nie może jednak przemóc się do takich specjałów jak ogórki czy kapusta kiszona, które powstają w wyniku procesu fermentacji, jednak po spróbowaniu okazuje się, że niezwykle im smakują.

quadrat.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here