Za każdym razem, codziennie do potraw dodajemy zioła i przyprawy. Niektóre z ziół są specjalnie suszone i mielone na przyprawy. Zioła to naturalna oprawa naszych potraw, to doskonałe uwieńczenie naszych kulinarnych dzieł. Potrawy bez aromatycznych przypraw są jałowe i dla większości niesmaczne. Najbardziej wykorzystujemy smak i zapach ziół takich jak: bazylia, oregano, tymianek, majeranek, liść laurowy. Majeranek zwykle dodajemy do dań mięsnych. Przeważnie dosypujemy je do kotletów mielonych, do zup takich jak grochowa, barszcz biały, fasolowa. Majeranek jest moczopędny, ale także poprawia trawienie i pomaga przy wzdęciach. W niektórych przypadkach leczy zgagę, a także działa rozgrezwająco, szczególnie w zimowe dni i wieczory. Tymianek doskonale uzupełnia smak ryb tłustych, mięs wieprzowych, baraniny. Doskonale pasuje do pasztetów. Tymianek ma działanie lecznicze, szczególnie ważny jest podczas przeziębienia. Liść laurowy, dodawany do bigosu -uodparnia organizm na większość chorób wieku starczego