Chyba najbardziej popularnym składnikiem polskich stołów, obecnym w naszej kuchni od lat, są ziemniaki. Polska od lat jest jednym z największych producentów tego warzywa na świecie. Jadając na co dzień ziemniaki nie traktujemy ich jako żywności, która wpływa pozytywnie na zdrowotność naszego organizmu – przez wielu ziemniaki były nazywane nawet brzydko zapychaczem żołądka. Okazuje się jednak, że przy bliższym przyjrzeniu się ziemniakom, mają one bardzo wiele pozytywnych właściwości, nie ma natomiast żadnych przeciwwskazań przy ich spożywaniu – wręcz odwrotnie, wielu alergików może jeść ziemniaki jako jeden z niewielu produktów, które nie szkodzą. Ziemniaki zawierają w sobie witaminy, z których najwięcej jest C i B, mają w sobie też pożyteczne dla organizmu potas i skrobię. Korzystnie wpływają na pracę serca i nerek, zaś sok z surowych ziemniaków stosowany jest jako środek oczyszczający cały organizm. Są też ziemniaki składnikiem wielu różnych maseczek, stosowanych w kosmetyce. Ziemniaki można robić na tak wiele sposobów, ze nigdy nam się chyba nie znudzi ich jedzenie.

marszniemilczenia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here