Jaką rolę w polskiej kuchni odgrywają różne zioła oraz przyprawy. Od jakiegoś czasu coraz częściej słyszę takie lub podobne pytanie. Pytają mnie o to przede wszystkim moi znajomi, którzy wiedzą o moich kulinarnych zamiłowaniach a także o tym, że w rezultacie długotrwałego rozwijania owych zamiłowań posiadłem dość znaczną, a może nawet „imponującą“ erudycję kulinarną, dzięki której wiem na przykład, że zioła i przyprawy stanowiły bardzo istotny składnik kuchni staropolskiej. W dawniejszych czasach, zwłaszcza w wieku szesnastym i siedemnastym, polska kuchnia była najbardziej „polska“, tj. najwyraźniejsze były w niej te cechy, które są typowe dla naszej tradycji kulinarnej. Jedną z owych cech jest właśnie istotna rola, jaką odgrywają wszelkie zioła oraz przyprawy. Kuchnia staropolska była niezwykle aromatyczna, oparta na dobrym staropolskim alkoholu, kaszy jaglanej oraz różnego gatunku mięsiwach, na które nie szczędzono ziół i przypraw.Niestety, ten stan rzeczy już chyba nieodwracalnie należy do przyszłości: dzisiejsza polska kuchnia to raczej jakiś dziwny, pozbawiony swoistego charakteru twór, powstały w rezultacie krzyżowania się różnych, nieraz sprzecznych wzajemnie prądów i tendencji, niż jakaś kontynuacja staropolskiej tradycji kulinarnej.

ortho-med.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here