mąka

Dlaczego mąka jest szkodliwa dla organizmu? A co, jeżeli wcale tak nie jest? Od wielu lat korzyści i szkody produktów mącznych wywołują gorące dyskusje. Niektórzy nadal wierzą, że chleb powinien być podstawą diety każdego człowieka i usilnie bronią produktów wykonanych z mąki. Z drugiej strony nie można przyznać pełnej racji osobom, które twierdzą, że wszystko, co wykonane z mąki powinno być wykluczone ze zdrowej diety. Co powinniśmy wiedzieć o produktach mącznych?

Jak (niektóre) produkty mączne wpływają na organizm?

Od dzieciństwa wpajano nam określony stosunek do chleba – przede wszystkim to, że zawiera prawie cały zestaw składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm oraz to, że w krytycznej sytuacji człowiek jest w stanie przeżyć, nawet jeśli je tylko chleb przez wiele tygodni lub miesięcy. Wiadomo jednak, że nie jest to do końca prawda. Z jakiego powodu mówi się jednak, że mąka jest szkodliwa? Zdaniem dietetyków problem tkwi w jakości i ilości spożywanego chleba. Jeśli mówimy o ilości, to produkty mączne nie powinny zastępować produktów spożywczych niezbędnych do życia. Kwestia jakości jest bardziej złożona. Oprócz zwykłego chleba ludzie spożywają różne bułki, babeczki, ciasta, które zawierają nie tylko przydatne substancje, ale także cukier i niezdrowe tłuszcze. Wszystkie te składniki znacznie ułatwiają pracę producentom wypieków i dodają smaku, ale bardzo szkodzą naszemu organizmowi. Rozważmy każdy składnik wielu produktów mącznych. Margaryna zawarta w wielu wypiekach jest emulsyjną mieszaniną modyfikowanych tłuszczów i olejów o właściwościach rakotwórczych. Proszek do pieczenia jest niezbędny, aby ciasto nabrzmiało, ale zawiera fosforany, które powodują powstawanie wrzodów żołądka. Cukier podnosi indeks glikemiczny gotowych produktów, co prowadzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Drożdże (w dużej ilości) mają negatywny wpływ na organizm ze względu na swoją zdolność do zwiększania kwasowości żołądka i zaburzania równowagi mikroflory jelitowej.

Produkty mączne, a zdrowie

Głównym powodem, dla którego należy unikać produktów mącznych, jest to, że w celu uzyskania zwiększonej bieli mąki poddaje się ją wybielaniu i wyjątkowo drobnemu mieleniu, w wyniku czego praktycznie nie ma w niej składników odżywczych. Spożywanie takich produktów często prowadzi do przyrostu masy ciała. Jeśli regularnie spożywamy słodkie wypieki i ciastka, to z czasem organizm traci zdolność radzenia sobie z wchłoniętym cukrem i zaczyna przekształcać węglowodany w tłuszcze, które natychmiast odkładają się w podskórnej tkance tłuszczowej. Jeżeli nie chcemy zrezygnować ze wszystkich smakołyków, możemy skorzystać z rozwiązania, jakim jest catering dietetyczny z dowozem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here