W kwestii tłuszczy, jakie używamy w kuchni nie ma pełnej zgody co do ich charakteru oraz sposobu funkcjonowania. Każdy typ tłuszczu ma swoich zwolenników i przeciwników. My jednak nie będziemy się dziś zagłębiać w kwestie zdrowotne i chemiczne oraz w to, który tłuszcz jest zdrowszy. Skupimy się przede wszystkim na ich walorach smakowych, które w tym przypadku są najważniejsze. Jakie więc tłuszcze mamy do wyboru? Trzeba podstawowymi są z całą pewnością oliwa z oliwek, olej oraz smalec. Do tej listy możemy dodać także masło – w tym klarowane oraz inne tego typu produkty. I okazać się może, że tak naprawdę, każdy z tych tłuszczów daje nieco inny smak. Dlatego też, warto zapamiętać, jak je używać. Oliwa z oliwek nadaje się przede wszystkim do sałatek, bądź też do smażenia mięs na małej ilości tłuszczu – jeśli więc przyrządzamy steki, to ona, jak i olej nadają się najlepiej. Jednakże, jeśli smażyć mamy mięso z założeniem, że potem wyląduje ono w piekarniku i będzie się długo dusiło, to smalec będzie na pewno lepszym rozwiązaniem.

rajnet.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here