Jeśli chcemy wyjaśnić, czym jest kuchnia chińska, musimy powiedzieć, że jak sama nazwa wskazuje jest to kuchnia, którą sporządzają osoby zamieszkujące Azje. Cechą charakterystyczną kuchni chińskiej jest to, że kraje, jakie się tutaj znajdują nie mają ujednoliconych potraw, lecz występuje tutaj bardzo wiele potraw, które są charakterystyczne dla danego regionu. W Chinach niemal każdy region ma swe typowe specjały, dlatego też udając się do jakiegoś zakamarka, w każdym z nich możemy spróbować innej kuchni. Z tego też względu możemy tutaj wyróżnić na przykład kuchnię humańską. Posiłki w tej kuchni są bardzo pikantne, zaś głównym składnikiem potraw, jak i w całych Chinach jest ryż. Najczęściej w Chinach możemy spotkać się z potrawą, która stworzona jest z ryżu przyprawionego z warzywami. Taki ryż przyrządzany jest w worku, a następnie dodawane są do niego warzywa i przyprawy. Charakterystyczna dla Chin jest także kuchnia szanghajska, która to najczęściej składa się z owoców morza. Bardzo smaczna jest też kuchnia kantońska., Do której dodawany jest smażony ryż.