Kwaśnica to niezwykle popularne polskie danie, które nader chętnie spożywane jest w rejonach górskich. Kuchnia polska ma bardzo dużo doświadczenie, jeśli chodzi o potrawy z kapusty, która trzeba przyznać jest jednym z najbardziej podstawowych produktów. Kwaśnicę przyrządza się z dobrze ukiszonej kapusty. Cechą charakterystyczną tej zupy jest to, że do wywaru dodaje się dosyć dużą porcję soku z kiszonej kapusty, co determinuje tak kwaśny smak. Poza tym składnikiem zupy są najczęściej różne rodzaje mięsa. Do najczęściej wykorzystywanych należą różnego rodzaju wędliny, kiełbasy. W okresie świąt Bożego Narodzenia kwaśnicę sporządza się na bazie wywaru z rybich łbów. Zupa taka smakiem jest podobna do węgierskiej potrawy o nazwie halaszle, co może znaczyć o wpływach kuchni węgierskiej na żywiecczyźnie. Charakterystyczne dla kwaśnicy jest to, że nie dodaje się tam praktycznie innych warzyw prócz kapusty, na przykład marchewki. Kwaśnica najczęściej jedzona jest z ziemniakami lub chlebem, stanowi bardzo treściwy i sycący posiłek.

miastomojeawnim.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here