Nie od dziś wiadomo, że południowcy cieszą się dobrym zdrowiem i długim życiem. Na południe Europy, w basenie Morza Śródziemnego, klimat jest łagodny, temperatury bardzo przyjazne mieszkańcom i przyrodzie, nie ma przemysłu, który zagrażałby naturze, a jedzenie jest jedną z największych przyjemności człowieka. Sklepu są pełne po brzegi, ale która z prawdziwych południowych gospodyń poszłaby do sklepu kupić makaron? W małych włoskich miasteczkach można w gorące dni zobaczyć wystawione przed domy wielkie wiklinowe kosze, w których suszy się makaron, w ilościach zaspokajających potrzeby domowników przez dłuższy czas. Na domową produkcję makaronu przeznacza się jeden, lub dwa dni, od rana do wieczora trwa zbiorowa praca kobiet z jednej rodziny, lub kilku sąsiadek, które zgodnie wyrabiają ciasto, oraz przy pomocy maszynek do makaronu robią różne rodzaje makaronu, potem się nim sprawiedliwie dzieląc. Ilości makaronu są imponujące, bo zwykle przygotowuje się nawet kilkadziesiąt kilogramów. Podobnie jest z kruchymi, maślanymi ciasteczkami, które Włosi uwielbiają na śniadanie do kawy. Na produkcję także przeznacza się cały dzień, ale jakie smakowite efekty przez dłuższy czas…

dwakolory.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here