Co zjeść?

Turcja słynie z egzotycznych smaków i dań typowo regionalnych. Jeśli jesteś miłośnikiem słodyczy to z pewnością powinieneś spróbować baklawy, chałwy, dondurma i lokum. Baklawa przygotowywana jest na bazie ciasta półfrancuskiego, składa się z wielu warstw cienkiego ciasta nasączonych miodem i wypełnionym zwykle orzechami. Turcja słynie ze wielu smaków baklawy, a kolejnym ciekawym smakołykiem jest lokum. Lokum wyglądem przypomina galaretkę otoczoną np. cukrze pudrze. Istnieją tysiące smaków tego niezwykle prostego, a oryginalnego przysmaku. Mówi wam coś nazwa dundurma. To nic innego jak nasze polskie lody, ale jest pewne ale. Turcja należy do bardzo upalnych krajów, dlatego też tureckie lody mają w swoim składzie dwa składniki, które sprawiają że są one niezwykle gęste i ciągnące. Dzięki temu możemy spokojnie zjeść swoje lody nie martwiąc się,że za pięć minut całkowicie się rozpuszczą. Będąc w Turcji musisz spróbować oczywiście wszystkich rodzajów kebabów, gdyż jest ich aż osiem rodzajów i nie zapomnij o zapoznaniu się ze smakiem kofty.

republikadzieci.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here