Dekoracje stołu – co warto o nich wiedzieć?

0
5291

Odpowiednia oprawa każdej imprezy wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów, służących do ozdobienia pomieszczenia. Powyższe stwierdzenie dotyczy w obecnych czasach zarówno podmiotów, zajmujących się profesjonalną organizacją przyjęć, jak i osób, urządzających je w domu. Dekoracje stołu są najbardziej rzucającym się w oczy elementem każdej sali, w której ma miejsce uroczystość, nie należy więc dziwić się temu, że przykłada się do nich wielkie znaczenie.

Dekoracje stołu – podstawowe informacje

Najbardziej typowym elementem, zdobiącym prawie każdy stół, niezależnie od okazji, jest obrus. Nowoczesne produkty tego typu, zwłaszcza te stosowane w gastronomii, są obecnie najczęściej jednobarwne. Przeważa przy tym kolor biały, pozwalający na łatwe uzyskanie wrażenia nieskazitelnej czystości. Alternatywą, a niekiedy dodatkiem do obrusów, są bieżniki. Dekoracje stołu tego typu mają za zadanie nadanie odpowiedniego stylu całej aranżacji sali, dlatego często stosuje się je na przykład w połączeniu ze wspomnianymi białymi obrusami.

Nieodzownym elementem wystroju wnętrza, w którym odbywa się przyjęcie, są serwetki. Pełnią one nie tylko rolę ozdoby – ich zadaniem jest również pomoc gościom w komfortowym spożyciu posiłku. Dekoracje stołu tego typu mogą być bowiem użyte  przykładowo do otarcia ust lub dłoni. Z tego względu bardzo często serwetki wykonuje się z tańszych materiałów, takich jak papier lub flizelina. Jako ozdoby stołowe należy też traktować elementy towarzyszące zastawie (podtalerze, kieszonki na sztućce). Warto zadbać o to, by współgrały z pozostałymi dekoracjami na stole.

Dekoracje stołu – jak dobrać?

Wybierając sposób przyozdobienia sali, w której odbędzie się przyjęcie, musimy przede wszystkim zwrócić uwagę na ogólną aranżację pomieszczenia. Ma to szczególne znaczenie w przypadku dekoracji stołów na przyjęciach, odbywających się w domach prywatnych. Ich design jest bardzo różnorodny, co stawia przed osobami, organizującymi tam imprezę, spore wyzwania.

W przypadku dekoracji stołu w lokalu gastronomicznym warto natomiast brać pod uwagę nie tylko walory ozdobne oraz dopasowanie dodatków do stylu lokalu, lecz również dostępne miejsce. Nawet najpiękniej przystrojony stół nie zrobi bowiem dobrego wrażenia, jeżeli goście nie będą w stanie swobodnie zjeść na nim posiłku. Warto również przyłożyć odpowiednią wagę do łatwość obsługi – niekiedy dobrym pomysłem jest zastosowanie ozdób jednorazowych, wykonanych z papieru (np. wspominanych już serwetek), które można po zakończeniu przyjęcia po prostu zutylizować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here