Na takie pytanie zawsze odpowiadam, chodźmy do restauracji japońskiej. Kuchnia orientalna jest dla mnie wielkim wyzwaniem i wielkim doznaniem smakowym.Nie chodzę w takie miejsca często, ponieważ restauracje japońskie są bardzo drogie. Ale nie można się temu dziwić. Popatrzcie, jakie przysmaki oni tam serwują. Tam są owoce morza, surowe ryby, warzywa i ryż. Tym się charakteryzuje kuchnia orientalna z tego regionu. Najbardziej podoba mi się to, że każde danie wygląda znakomicie. Można je jeść oczyma. Czegoś takiego nie ma w kuchni polskiej lub niemieckiej. Tutaj są wielkie dania, bardzo monotonne. Kuchnia orientalna ma swoje korzenie i trzyma się ich do dzisiaj. Tam żadne fastfoody się nie przebiją. I za to ich trzeba cenić. Jestem przekonany, że kuchnia orientalna będzie się rozwijać jeszcze bardziej w Europie. My jesteśmy nią zauroczeni, ponieważ oferuje nam zupełnie coś innego. Nagle się okazuje, że kuchnia orientalna jest pełna smaków, przypraw i każda potrawa jest robiona z sercem, dopieszczana sprawnymi dłońmi kucharza.