Głóg jest znany przede wszystkim jako zioło lecznicze. Wykazano, że ma on korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Owoce i kwiaty głogu zawierają substancje, które uważane są za wzmacniające serce i normalizujące ciśnienie krwi. Mają one również działanie uspokajające w przypadku bezsenności, nadmiernej pobudliwości i drażliwości. Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu mają właściwości prozdrowotne.
Głóg jest popularną polską rośliną. Można go spotkać w parkach, ogrodach i na obrzeżach lasów. Owoce należy zbierać późną jesienią, gdy są jeszcze twarde, ale dojrzałe. Nie powinny być zgniłe ani zbyt dojrzałe, gdyż mogą stracić swoje właściwości lecznicze.
Wpływ głogu na układ sercowo-naczyniowy
Flawonoidy są główną przyczyną pozytywnego wpływu głogu na układ sercowo-naczyniowy.
Flawonoidy mają wiele innych korzystnych właściwości dla układu sercowo-naczyniowego. Działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, antyarytmicznie i hipotensyjnie. Efekt rozkurczowy flawonoidów powoduje większy dopływ natlenionej krwi do mięśnia sercowego, zwiększając jego wydolność.
Kwiaty, owoce głogu:
- Wzmacniają naczynia krwionośne
- Opóźniają procesy starzenia się organizmu
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL
- Profilaktyka miażdżycy
- Normalizacja ciśnienia krwi
Dla osób z chorobami serca, takimi jak choroba wieńcowa, oraz innymi schorzeniami układu krążenia można polecić preparaty z głogu. Składniki głogu zwiększają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Ponieważ doskonale dotleniają mózg, są pomocne w leczeniu zawrotów i przewlekłych bólów głowy.
Głóg – skarbnica witamin i pektyn
Owoce i kwiaty głogu są bogate w witaminę C. Witamina C jest ważna dla odporności oraz witaminę PP. Witamina PP bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego stanu nabłonka, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, witamina PP poprawia funkcjonowanie mózgu poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Lista składników, które mogą pomóc w walce z głodem jest dłuższa. Witaminę A i witaminy z grupy B można znaleźć w owocach i kwiatach. Głóg jest również bogaty w sole mineralne, garbniki i pektyny. Głóg zawiera również olejki eteryczne, które mają działanie relaksujące. To może pomóc Ci się zrelaksować po długim dniu lub ćwiczeniach.
Głóg jest stosowany ze względu na swoje bogate właściwości oraz w celu poprawy odporności lub uspokojenia.
Bogatym źródłem owoców głogu są pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który zwiększa objętość żołądka i wywołuje uczucie sytości. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie i pracę jelit, przez co poprawia ich perystaltykę, a także reguluje proces wypróżniania.
Głóg i magnez tworzą świetny duet
Nie należy spożywać surowych owoców głogu. Wiele produktów na bazie tej rośliny jest łatwo dostępnych w sklepach zielarskich i aptekach. Można również znaleźć preparaty, które łączą wyciąg z głogu z magnezem. Badania naukowe wykazały, że takie połączenie najskuteczniej wzmacnia serce i reguluje przepływ krwi. Chroni również naczynia krwionośne bez żadnych skutków ubocznych.
Preparaty z głogu nie mają praktycznie żadnych skutków ubocznych i mogą być stosowane przez długi czas. Zalecane są dla osób z bardzo niskim ciśnieniem krwi oraz dla kobiet w ciąży i matek karmiących.