Czy wykluczenie mięsa za swej diety musi być problemem? Nie. Moda na prowadzenie zdrowego stylu życia oraz coraz szersza wiedza na temat diety wegańskiej sprawiły, że w naszych sklepach coraz częściej pojawiają się te produkty, które mogą się okazać ciekawą, smaczną, a przede wszystkim wartościową alternatywą dla mięsa. Wśród tych produktów, na których opiera się dieta roślinna, miejsce bardzo ważne zajmuje tofu. Jest to dość specyficzny rodzaj serka roślinnego, który powstaje na bazie mleka sojowego. Co warto wiedzieć na temat tofu oraz roli, jaką może ono odegrać w roślinnym menu?
Tofu to nic innego, jak sojowy twarożek, który powstać miał w Chinach około 2 tysięcy lat temu. W Polsce tofu swą karierę dopiero zaczyna, a jego popularność wiąże się ściśle z coraz większym zainteresowaniem dieta roślinną. Dla tych osób, które postanowiły nie jeść mięsa, sojowy serek staje się ważnym źródłem białka. Wielka popularność tofu wynika też z faktu, iż liczne przepisy na dania z jego udziałem sprawiają, że nawet weganie mogą się raczyć kotletami oraz klopsami. Można je przecież przyrządzić z tofu, które – odpowiednio przyprawione – może się okazać doskonałym zamiennikiem dla mięsa. Pasty z tofu, sałatki z jego dodatkiem – oto kolejne potrawy, po które warto sięgać. Ten sojowy ser może się jednocześnie okazać idealnym dodatkiem do zdrowych i pożywnych kanapek. Nie trzeba zatem wiele, by zapewnić sobie dobra formę. Dzięki takim produktom, jak tofu, dieta roślinna może być wartościową dietą i cennym wsparciem dla naszego organizmu.

szafamamy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here