Jeśli mamy ochotę na pyszną dietetyczną sałatkę, a nie wiemy co dobrego przygotować, możemy zdecydować się na aromatyczną sałatkę szpinakową. O ile ktoś lubi szpinak, bo wielu jest ludzi, którzy za smakiem szpinaku jak i samym wyglądem – nie przepadają. Składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania sałatki, to: pół kilo szpinaku, 15dag rodzynek, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, 5dag płatków migdałowych, 5dag parmezanu, łyżka czosnku suszonego w płatkach, pieprz mielony – najlepiej biały i ocet balsamiczny. Przejdźmy teraz do bardzo łatwego i szybkiego sposobu przygotowania naszej przepysznej sałatki. Szpinak przebieramy i dobrze myjemy. Przygotowujemy dużą miskę, którą należy nasmarować przeciętym i zgniecionym kawałkiem czosnku. Rodzynki parzymy. Do miski wrzucamy teraz szpinak, rodzynki, płatki migdałowe i płatki czosnkowe. Następnie wszystko zalewamy łyżką oliwy z oliwek wymieszaną wcześniej z łyżką octu balsamicznego. Wszystko mieszamy a następnie posypujemy startym na dużych oczkach parmezanem – jeśli ktoś za nim nie przepada – zabieg ten nie jest konieczny.