Zioła dosyć szeroko występujące w środowisku przyrodniczym możemy przyrządzać na różne sposoby. Nie posiadają one niestety żadnych szczególnych walorów smakowych, ale biorąc pod uwagę pozostałe korzyści płynące z przyjmowania tych surowców nie jest to jakaś niepowetowana strata. Substancje lecznicze, które możemy przyrządzić na ich bazie to: Decota, Infusa oraz Macerationes, czyli Odwary, Napary oraz Maceracje. Aby uzyskać wyżej wymienione substancje musimy wytrawić zioła w wodzie, w zależności od przygotowywanej mikstury stosunek wody do danego surowca jest to 1: 10 przy słabo działających odwarach do 1: 100 przy silnie działających odwarach oraz naparach. Czas wytrawiania także jest różny, bo od piętnastu minut przy naparach na łaźni wodnej do 30-45 minut przy odwarach. Maceracje natomiast dokonujemy w temperaturze pokojowej, w czasie trzydziestu minut. Zioła w wyżej wymienionych substancjach nie są zbyt trwałe, dlatego można je konserwować dodatkiem nipaginy z terminem ważności do siedmiu dni.

e-ciuszki.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here