Aby dobrze gotować, trzeba przede wszystkim nie obawiać się ziół i przypraw. Wielu z nas w swoich działaniach kulinarnych ogranicza się li tylko do przyprawiania swoich potraw za pomocą soli, małej ilości pieprzu i ewentualnie wykorzystuje sztuczne mieszanki przypraw, wzbogacone glutaminianem sodu. Zamiast jednak prowadzenia takich właśnie działań, z całą pewnością warto postawić na wykorzystanie w kuchni naturalnych ziół, które bez problemu wzbogacą smak każdej potrawy i sprawią, że poczujemy naturalne składniki naszego dania. Jak jednak z ziół korzystać, by osiągnąć w tym zakresie najlepszy możliwy efekt? Przede wszystkim, pamiętać warto o tym, że zioła są dostępne w dwóch postaciach – najczęściej korzystamy z tych suszonych i przygotowanych już do doprawiania. Ale warto także sprawić sobie zioła świeże, ponieważ one zawsze będą smakowały lepiej. Aby jednak z nich wydobyć pełnię smaku, należy je dodać do potrawy tuż przed końcem jej gotowania. Wtedy bowiem, aromat będzie najpełniejszy, a nasze oczekiwania, spełnione.