Zioła… zioła istnieją odkąd pamiętamy. Nie było czasu w historii, kiedy zioła nie odgrywałyby dużej roli. Przykładowo szczypiorek ogrodowy to niesamowicie efektywne źródło witaminy A, a jego dobry smak i wielość potraw, do których może być dodany powoduje, że łatwo ową witaminę A przyjąć do organizmu. Z kolei liście orzecha włoskiego są dobrym lekarstwem na podrażnienia błon śluzowych i skóry. Pomagają również w pozbyciu się biegunki, zapalenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł i spojówek, egzemy. Dodatkowo walczy z poceniem się nóg i rąk. Lawenda prawdziwa odkazi, uspokoi, ukoi skurcz. Jest również dobrym środkiem wiatropędnym gdyż zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach. Chmiel zwyczajny również działa uspokajająco i przeciwskurczowo. Zwiększa jednak wydalanie moczu, pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego i śluzu w przewodzie pokarmowym. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Bazylia pospolita z kolei reguluje trawienie i nadaje aromat wielu potrawom. Dodaje się ją do potraw mięsnych, warzywnych, octu ziołowego, pizzy, twarożku, zimnych sosów, majonezu, masła ziołowego, kanapek, , surówek i sałatek.