Prawie każdy obcokrajowiec, który odwiedza Polskę bardzo chwali polski żurek. Jest to zupa, która podbiła już miliony serc. By ją sporządzić w garnku należy zagotować 1,5 litra wody. Włoszczyznę oraz cebulę oczyścić. Do wrzątku włożyć włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy, ząbek czosnku i cebulę. Gotować na małym ogniu (by kiełbasa nie popękała) do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę i włoszczyznę (można ją zużyć do sałatki). Wlać żur lub rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody biały barszcz. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do żurku. Zagotować, dodać śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem, posypać majerankiem. Podawać z pokrojoną kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować ugotowanym na twardo, posiekanym żółtkiem. Żurek podawany jest często w miseczkach chlebowych. To idealna potrwa na wielkanocne śniadanie. Świetnie smakuje jednak przez cały rok. Jest bardzo pożywna i treściwa. Można do żurku dodać również świeżo podsmażone skwarki.