W obecnych czasach rodzajów diet jest całe mnóstwo, jednak nie każda z nich jest zdrowa i optymalna dla ludzkiego organizmu. Większość z nich jest na tyle restrykcyjna, że może doprowadzić nawet do skrajnego wyniszczenia organizmu. Zanim zatem zaczniemy wprowadzać ograniczenia do naszego jadłospisu, przyjrzyjmy się najnowszej i coraz popularniejszej diecie alkalizującej.
Jest to dieta, która opiera się na następującym przekonaniu: w związku z tym, że zakwaszenie stanowi fundamentalną przyczynę większości chorób dzisiejszego świata, idealna jest konsumpcja w przeważającej mierze pokarmów o odczynie alkalicznym (80%). Dieta pozwoli odkwasić ludzki organizm i oczyścić z nadmiaru toksyn, które z nagromadziły się przez lata stosowania złych nawyków żywieniowych.
Jakie są najbardziej alkaliczne pokarmy na świecie?
Nikogo raczej nie zdziwi, że należą do nich przede wszystkim warzywa. Są niezwykle bogate w makro i mikroelementy, przyczyniają się do witalności, dobrego trawienia oraz pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Wśród nich znajduje się jarmuż, szpinak, brokuły czy też ogórki. Ponadto na liście jest też awokado, które z kolei botanicznego punktu widzenia jest jagodą. Awokado to wyjątkowo bogate w karotenoidy ma działanie przeciwkancerogenne i niezwykle efektywnie obniża ryzyko występienia nowotworów.
Czy dieta jest zdrowa i skuteczna?
Bez wątpienia dany sposób odżywiania pozwala na utrzymanie prawidłowego ph w organiźmie, a żywność alkalizująca taka jak warzywa, owoce czy też różnego rodzaju pestki i orzechy z całą pewnością są bezpieczną i zdrową opcją dla naszego organizmu. Jeżeli chodzi o jej skuteczność, to wszystko zależy od naszych wymagań co do utraty wagi – nie jest to kolejna, wyniszczająca organizm dieta, lecz zrównoważona i zawierająca wszystkie niezbędne składniki dla optymalnego samopoczucia. Co prawda nie będziemy na niej chudnąć w bardzo szybkim tempie, ale spadek wagi będzie za to trwały i nie musimy się obawiać efektu jo-jo.