Dieta skandynawska.

Nie bez przyczyny Skandynawowie należą do najzdrowszych nacji na świecie. Udało im się uniknąć wielu cywilizacyjnych chorób nie tylko dzięki aktywności fizycznej, ale również dzięki odpowiedniej diecie. Zdaniem wielu dieta skandynawska jest tak samo zdrowa, albo nawet zdrowsza od popularniejszej diety śródziemnomorskiej. Warto mieć to na uwadze, aby urozmaicić codzienne posiłki, przygotowywane w naszej domowej kuchni. Dietetycy coraz częściej polecają dietę skandynawską, ponieważ zawiera ona dużo białka, a mało węglowodanów i tłuszczów. Podstawowymi składnikami diety skandynawskiej są: owoce jagodowe, kapusta, buraki, ryby (np. flądry, śledzie, makrele i łososie), dziczyzna (np. mięso renifera), pełnoziarnisty chleb oraz mleko. Prym w skandynawskiej kuchni wiodą potrawy rybne. Ryby mogą być smażone, gotowane i wędzone. Potrawy kuchni skandynawskiej powinny być proste i zdrowe (bez nadmiaru przypraw), a produkty żywnościowe dobrej jakości i podawane w małych porcjach. Dieta skandynawska pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę bez wielkich wyrzeczeń.

dbamofigure.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here