Przechowywanie przypraw

Jeśli kupujemy sobie przyprawy liściaste, świeże, a nie zawsze mamy ochotę na zużycie ich w całości od razu po zakupieniu, warto dla ich lepszego przechowywania skropić je wodą i schować do lodówki. Jednak przechowywanie w lodowce musi mieć też swoje granice, nie może odbywać się w nieskończoność. Jeśli zakupiliśmy sobie przyprawy liściaste w postaci całej rośliny z korzeniami, łodygami i liśćmi, wtedy należy schować do lodówki całą taką roślinę na czas jej przechowywania, przy czym korzenie dobrze jest owinąć dodatkowo w folię aluminiową. W ten sposób będziemy mogli w efektywny sposób zapobiec wysuszeniu rośliny. Nie należy obierać nigdy roślin przyprawowych jeśli nie zamierzamy jej zużyć. Obieranie roślinki ze skórki spowoduje, że tak roślinka nie będzie żyła już zbyt długo. Stanie się ona bardzo szybko wysuszona, straci swoje właściwości. Należy je obierać tylko bezpośrednio przed użyciem jeśli nie chcemy jej zbyt szybko stracić. Należy także uważać na to, na czym kroimy naszą roślinkę przyprawową.

takeitizzy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here